Vintillbehör – Topptillbehören till vinälskare

kyl vinet i en vinkylare

Topp 10 vintillbehör som alla borde äga

Det finns en massa olika verktyg och tillbehör tillgängliga för att öka din vinupplevelse, och även om det är omöjligt att ha dem alla har du här tio vintillbehör som jag tycker alla borde ha.

En bra solid korkskruv

Korkskruvar finns i en mängd av stilar, designer och storlekar. Oavsett om du är en entusiast av små handskruvar som dem som används av servitörer och bartenders på restauranger eller om du vill ha något större som får plats på din köksbänk, så är en pålitlig korkskruv det första verktyg som en vinälskare bör ha. En kvalitetskorksskruv kan göra korköppnandet lättare, och hindrar dig från att trasa sönder korken.

Om du vill ha en bänkkorkskruv, se till att den har en viss tyngd, dvs strunta i dem gjorda i plast med sugkopp. Något med massivt trä eller metallbas och en bra arm i metall är ett måste. Om du föredrar en mindre korkskruv föreslår jag en där den faktiska korkskruvsdelen är lång och smal och med två hängstavar för att avlägsna korken, dessa kräver mindre kraftansträngning. Om du är osäker, sök upp en servitör eller bartender du litar på och fråga dem om vilken korkskruv de använder.

Set med 8 vinglas för alla tillfällen

Många experter anser att du bör ha olika glas för vitt eller rött vin, vissa kan till och med säga att varje vinsort bör ha sitt eget glas. Det är alltid bra med variation på vinglas, förutom om du ska ha en finare middag då du behöver ett set med riktigt bra glas som passar till alla tillfällen.

Ett bra vinglas bör ha en kupa stor nog att ha rött vin i, utan att vara för stor för ett vitt vin. Dessa typer av glas hittar du på ”lite” finare restauranger – de har antingen inte råd, eller plats, att ha ett glas för rött och ett för vitt, så de väljer ett glas som passar till båda.

Med en uppsättning med åtta glas är du redo för ett par middagsgäster eller en mindre middagsbjudning. Det innebär också att om ett eller två glas går sönder så står du inte med ett oanvändbart set. Dina vardagsvinglas bör inte kosta mer än 35 till 70 kr styck, så att det inte gör så mycket om något går sönder. Kom ihåg att det här kommer vara glasen du tar fram när du kommer hem efter en lång dag på jobbet och du öppnar upp ett bordsvin som inte är så märkvärdigt, men dina vinglas får allt att smaka lite bättre.

Små till stora vinkylare

Att hålla ditt vin under en och samma temperatur är viktigt, inte bara så att vinet åldras på rätt sätt, utan också så att vinet har rätt temperatur när du vill njuta av det. Vi vill alla ha en vinkylare som kan ha hundratals flaskor av vin i sig, men mer realistiskt så får vi nog nöja oss med en som kan ha runt 20 flaskor samtidigt.

Eftersom vin har blivit mer populärt så har vinkylare kommit med fler funktioner. Beroende på vilken storlek du vill ha så kan du få en bra vinkylare för mellan 1000 och 2000 kr. Dyrare vinkylar har plats för fler viner och funktioner som två olika temperaturzoner så att du kan förvara både rött och vitt vin i dom. Själv så har jag mina vita viner i kylaren under sommaren då jag konsumerar dem mer då och under de kallare månaderna så förvarar jag mina röda viner där efter att jag justerat temperaturen då jag inte har en kylare med två temperaturszoner.

Vinkylare/ishink

Visst, du höll ditt vin kallt med antingen en riktig vinkyl eller ditt kylskåp, men vad gör du efter att du har öppnat flaskan och börjat njuta av den? Om du någonsin har varit på en fin restaurang och beställt en flaska vitt så har de troligen tagit fram antingen en marmor- eller metalltub som de har haft i deras frys. Genom att ha vinet i den när de inte häller upp vinet så är det säkert att vinet inte blir varmt medan du äter, dricker och njuter av sällskapet. Ett smart vintillbehör i sommarvärmen.

Om du saknar en kylare i metall eller marmor är en fin ishink ett bra sätt att hålla ditt vin kylt medan du avnjuter det. Lägg i vinet och is och häll i lite vatten så att det blir ett härligt isbad som bevarar temperaturen medan du dricker av det. Många butiker säljer elektroniska kylare med plats för en flaska, och även om de är trevliga så är de ofta otroligt dyra och inte lika effektiva som att kyla en flaska i förväg och sedan bevara temperaturen med en ishink eller en metall-/marmorkylare. De är bra till att kyla ned röda viner ett par grader, men du klarar dig lika bra utan.

En bra folieskärare

Visst, många flaskor numera har skruvkork eller dragflikar som gör det lättare att ta bort folielocket. Men det finns ändå många vinleverantörer som använder folie som är mycket svåra att ta bort. De flesta korkskruvar har en kniv man kan använda till att ta bort folien med, men det finns alltid en risk att man skär sig på den.

Folieskärare säljs för sig eller i tillbehörspaket. Du placerar den på toppen av vinflaskan, trycker till och roterar den så att en cirkel omkring toppen av folien skärs ut så att man kommer åt korken. Det som är bra med folieskärare är att de ger rena snitt, är ofarliga att använda och strimlar inte folien i småbitar som kan ramla ned i flaskan om man inte passar sig. De kostar bara ett par tior i butik så det finns ingen anledning att inte investera i detta vintillbehör.

Droppkrage

De flesta av oss har nog varit med om att det droppar längs flaskan när man häller upp vin. En droppkrage är ett bra sätt att undvika att det droppar ned på bänken, golvet eller mattan. Ett enkelt metallstycke med filtbeklädnad placeras runt flaskhalsen och hålls på plats av din hand medan du häller upp vinet. Varje spilld vindroppe absorberas in i filten istället för att fläcka ned några ytor ditt hem.

För ungefär 100 kr kan du ta det lugnt och veta säkert att du inte kommer att skada någon yta i ditt hem, och låter inte 100 kr bättre än att behöver byta ut en matta?

Vinkaraff

En vinkaraff gör många saker med ditt vin. Den hjälper till att lufta det vilket låter de olika variationerna och aromerna att öppna upp samt så fungerar den som en tillbringare när du ska servera vinet. Karaffer finns i många olika former, storlekar och material. Priserna varierar beroende på storleken, designen, vad den är gjord av, samt av något underligt sätt, var du köper den.

Det är bra att låta ditt vin vara i en karaff under 15 till 30 minuter för att öppna upp vinet och för att försäkra att du får det mesta ut av det. En karaff kan förvandla ett 100 kr-vin till ett 200 kr-vin genom att helt enkelt tillåta smakerna att komma fram. Du kan hitta en karaff för runt 200 kr men de kan kosta upp emot 800 eller 1000 kr för mer utarbetade karaffer gjorda av dyrare material.

Luftare

Att hälla upp ditt vin i en karaff är suveränt, men tänk om du inte ska dricka en hel flaska? Tänk som du dricker från en större flaska som magnum eller från en låda? Om en karaff inte är ett fungerande alternativ när du vill förbättra ditt vins smak och arom så är ett annat bra alternativ en luftare. Detta vintillbehör finns i många olika utföranden. T.ex. så finns det dom som du stoppar ned i glaset efter att du hälls i vinet för att tvinga ner luft, samt så finns det dom som du häller vinet genom för att få in luften snabbare. Hur som helst, detta låter dig hälla upp ett glas i taget vilket är bra för dom som inte dricker en hel flaska varje gång.

En vinluftare kan kosta nästan lika mycket som en karaff, men det är ett måste om du inte redan har en karaff som ger dig fördelarna av vinluftare utan att du behöver lufta en flaska i taget och sen lagra det i stora glaskärl.

Vakuumförseglade korkar

Alla uppskattar inte att dricka en hel flaska, och andra vill bara ta ett glas och det är inget fel med det. Men för att förlänga vinets livslängd är vakuumförseglade korkar ett måste. Det finns några olika varianter tillgängliga, men de gör ändå samma sak – avlägsnar överflödig luft från flaskan vilket hjälper till att bevara vinet.

Ett set med några korkar och pumpen kommer att kosta dig kring 100 och 150 kr men att kunna veta att ditt vin inte kommer att ge sig innan du har druckit upp flaskan är oprisbart.

Vinställ

Att ha ditt vin i en vinyl är bra, men om du är någorlunda lik mig så har du mycket mer vin än vad din vinyl har plats för. Ett vinställ är perfekt för att organisera vin, bortom direkt solljus och i rätt position för att förhindra att orken torkar och biter lossnar och hamnar i vinet.

Vinställ finns i fler varianter än vad vi hinner ta upp här så för att hitta ett vinställ som passar just dig är så enkelt som att bestämma hur stort du behöver och hur du vill att det ska se ut. De flesta återförsäljarna av heminredning har ett stort utbud av vinställ så det enda som hindrar dig är att du faktiskt måste gå bort och köpa ett.

Inte alla vintillbehör som finns
Det här är verkligen inte alla vintillbehör som finns att få tag på, men det är några av mina favoriter som jag tror kan uppskattas av många vinälskare. De kan köpas på systembolaget, din lokala butik eller nätbutiker såsom Amazon.