Rätt vinglas till rätt vin – Så väljer man de bästa vinglasen

olika vinglas passar olika viner

För att verkligen kunna avnjuta smaken och fylligheten från ett vin så är det nödvändigt att skaffa de rätta vinglasen för de olika sorterna. Vinglas kan delas upp i olika typer, från storlek till rätt sorts öppning. Varje glas är designat efter den typen av vin som ska drickas ur det. Med alla företag som finns nu för tiden som producerar glas och porslin, så är det inte längre viktigast att köpa de dyraste glasen för att kunna avnjuta dryckerna på rätt sätt, i rätt glas. Det som är viktigast är dock att man köper rätt glas till den sortens vin man tänkt att dricka.

Så väljer man de bästa vinglasen

Regler för att välja de bästa vinglasen

Dyrt är inte alltid lika med rätt. Man kan vara sparsam då man handlar och fortfarande få samma resultat som om man köpt de dyraste glasen. För att nå bästa resultat bör man hålla sig till att alltid leta efter de bästa glasen och därmed inte måsta köpa samma sorts glas igen och igen.

Regel 1 – När man väljer ut glas bör man lägga stor fokus på vilket material glaset är gjort av. För det första bör det vara tillverkat av enkelt och rent glas. Detta är det bästa valet. Ett rent glasmaterial kan lätt visa färgen på vinet, åldern på det samt vilka druvor som använts och konsistens. Därför bör man hålla sig borta från färgade eller fläckade glas. Dessa bör endast användas som dekoration och kan inte bidra till den fullständiga vinupplevelsen.

Regel 2 – Storlek. Det är viktigt att hitta den rätta storleken för sin egen smaks skull. Den rätta storleken är viktig för att man ska kunna snurra runt vinet i glaset utan att spilla. När man snurrar runt vinet i glaset så frigör man aromer, och det gör vinupplevelsen bättre.

Regel 3 – Glaset måste ha en lång fot. När man vill dricka vin på rätt sätt så rekommenderas det att man bara håller glaset i foten eller i basen. Det gör att man slipper fingeravtryck på glaskupan och på så sätt förstör det visuella intrycket av själva vinet.

Olika typer av vinglas

Bortsett från de mest vanliga rödvinsglasen så finns det några andra sorter som är särskilt framtagna för särskilda sorters viner. De ska göra så att man får ut den absolut bästa upplevelsen av vinet i varje sipp. Designen på dessa glas beror till största del på vilken arom och karaktär vinet i fråga har. Det finns särskilda sorter för mousserande vin och champagne som har en långsmal flöjtform, medan de vinglas designade för de mest standard rödvinerna, har en stor och djup kupa, större än många de andra vinglasen.

Det finns nästan otaliga många olika sorters vin på marknaden idag. Men om man på ett enkelt sätt vill försöka få ut de mesta, av de flesta vinerna, så bör man ha i alla fall tre olika sorter hemma – vitvinsglas, champagneflöjter och rödvinsglas. Detta räcker i stort sett för att ge en sådan bra vinupplevelse som folk i allmänhet är ute efter.