Vin – Allt om olika viner

viner såsom dessertvin börjar bli poppis

Trots min vilja att bilda kärleksfulla relationer med alla viner som sipprar in i mitt liv, så kanske du själv inte är så mycket för viner som jag själv: vissa av er kanske föredrar andra typer framför andra. Det är på grund just av detta det är viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika vinerna som finns där ute; för ju mer du känner till alla variationer, ju större troligt att du hittar ditt favoritvin.

Olika sorters vin

Jag kan dock inte nämna alla slags viner – som listan för varje vinskörd, smak eller alla druvor som finns under solen. Att göra det skulle ta en evighet och innan jag är klar, så skulle jag börjat känna mig rejält jäst. Men, jag kan ge en översikt för att hjälpa dig, den lojala drickaren, att hitta något som kan släcka din törst, genom att lista upp några viner som du troligen kan tänka dig fylla dina middagsglas med.

Apéritif

Apéritif: Känd som förrättsvin. Dessa är vinernas kycklingvingar och mozzarellapinnar i vinvärlden. De är smaksatta viner som oftast är tänkta att stimulera aptiten innan en stor måltid. De kan innehålla sherry och madeira.

Barleyvin

Barleyvin: Påstås även äga ordet ”vin”, men Barleyvin är egentligen inte vin, den har maskerats som så med sin 12 % alkoholhalt i volym. Gjord från spannmål istället för frukt, så är Barleyvin helt enkelt en starköl, som ale ungefär. Vinet kommer ursprungligen ifrån England, men är känt över hela världen. När varan dock säljs i USA så måste den etiketteras med, ”knappt vin, mer ale” för att undvika förvirring för dem som söker efter riktigt vin.

Matlagningsvin

Matlagningsvin: Viner av låg kvalité etiketteras oftast som, ”matlagningsvin” som om den först hälls i kastrullen för att sedan hällas ut i diskkon. Den innehåller vanligen mycket salt och detta slags vin är inte gjort för att drickas precis som det är. Istället ska du använda det för att höja smaken i din måltid genom att få fram olika smaker och kryddor.

Countryvin

Countryvin: Det kan verka som om countryviner besitter egenskapen som en tillbakalutad livsstil med ett sydligt släpigt tal. Men i verkligheten är de helt enkelt viner som är gjorda av en annan frukt istället för en druva och som kompletterats med socker och honung. Men när ordet ”vin” lagligen talat antyder en drick gjord på druvor, så har dock countryviner oftast fruktspecifika definitioner som exempelvis ”plumvin” och ”äppelvin”.

Dessertvin

Dessertvin: Dessa serveras t.ex. bredvid en morotskaka, eller en bit äppelpaj. Dessertvin är viner som varierar från mellansöt till extremt söt gällande sockermängden. Det är vanligen viner såsom Portvin, Tokay och Sweet Sherry. Dessa viner fungerar också utmärkt till vissa typer av ostar.

Röd- och vitvin

Röd- och vitvin: Det kan verka som om rött och vitt vin alltid är i strid mot varandra, med flaskorna slagandes mot varandra ständigt. Sanningen är dock att rött vin och vitt vin är så olika i smak, att de fungerar bäst med olika måltider, så egentligen behöver de inte slåss mot varann. Rött vin passar bäst till rött kött eller tomatsåser medan vita viner passar bäst till måltider gjorda på vitt kött eller vita såser. De smakar också olika då rött vin görs på druvskal under jäsningsprocessen vilket ger dem en ”tannins”-känsla, vilket är när ens tunga känner som om vätskan avdunstar på den. Vita viner görs utan druvskal och ger aldrig denna ”tannins”-känsla.

Rosévin

Rosévin: Roséviner kallas också för ”rosa vin” då dem vanligen är så uppfriskande i mitten av sommarvärmen, även kallad då för ”Sommarviner”. Rosévinet kan inte riktigt bestämma om det är rött eller vitt, utan istället har den både egenskaper från rött och vitt vin. De passar bäst till skaldjur, sallader, kallskuret och fläsk.

Risvin

Risvin: Precis som Barleyvin så är risvin lite av en bedragare då det är en ale som önskar att den var ett vin. Den tillverkas av ris istället för druvor och håller en högre alkoholhalt än de flesta öler och viner med en procent mellan 18 och 25. Risvin kallas även för Sake i Japan.

Mousserat vin

Mousserat vin: Förmodligen den kändaste medlemmen i familjen av mousserande viner är Champagne, som rutinmässigt fyller glasen vid bröllop eller andra festtillfällen. Men Champagne kan inte ta all uppmärksamhet, då alla viner ifyllda med koldioxid klassas som mousserat vin. Dessa viner passar bäst som ensamt eller med en aptitretare.

Bordsvin

Bordsvin: Bordsvin är vinet som varken är förstärkt eller mousserat, vilket kan gör det verkas som ett väldigt simpelt vin. Dess tekniska definition är dock att den måste innehålla minst 7 % alkoholhalt och inte mer än 14 %. Många människor ser bordsvin som något billigt som smakar dåligt, men många bordsviner är inte billiga och smakar inte dåligt heller för den delen med.

Oavsett om ditt favoritvin är rött eller om du tappat bort ditt salt och faktiskt gillar att dricka matlagningsvin, så finns det en stor variation av viner. Detta gör den till den mest mångsidigaste formen av alkoholer, med anpassningsförmågor till festligheter som cocktails eller statliga middagar. Så, vad du än väljer, så är du väldigt garanterad att hitta något som du vill fylla ditt glas med.

Så väljer du rätt druvor för dina franska viner