Franska viner – En komplett guide

lär dig mer om franska viner och områden

Franska viner från Frankrike är förvirrande för vissa. Jag hör detta i mitt arbete som vinförsäljare hela tiden. Butiksägare inom detaljhandeln och restaurangchefer tvekar när det gäller Franskt vin. Dom vill inte erbjuda flaskor som har ord skrivna på sig som är svåra att uttala eller som kräver en förklaring för kunden samt så vill de inte verka snorkiga.

Franskt vin förklarat

Det är stor skillnad mellan franskt vin och vin som producerats någon annanstans. Franskt vin är en del av en tradition som länkar lokala viner till lokal mat. Franska viner, precis som alla europeiska viner, är avsedda att konsumeras med mat. På grund av detta har franska vinkaraktärer ett brett sortiment som går utöver frukt och varm ek-haltig rikhet till att inkludera lagom surhetsgrad, mer frukttannin och känslan av plats, ”terroir”, som fransmännen säger, står för ett jordlig och mineralhaltig karaktär Dessutom finns det faktum att vi är mest bekväma med etiketter som listar druvtypen, och många franska viner utelämna druvtypen på sina etiketter. Men för fransmännen är druvtypen inte lika viktigt, ursprunget är viktigast.

Olika druvor för vin från Frankrike

Alla de druvor som är mest kända för oss; Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot etc. är alla vanliga druvor i Frankrike. Dessa druvtyper är de som har blivit mest framgångsrika i vinregioner över hela världen. De är kända som internationella druvsorter av den anledningen. Oavsett om dessa druvor omvandlas till vin utanför Frankrike så är den franska modellen ofta målet.

Franska vinområden

Om systemet med appellationer (vinodlingsdistrikt) och ortnamn verkar komplext kan det bero på att vi inte gör kopplingen mellan druvsort och plats. I Frankrike är varje vinregion nära förknippad med vissa druvtyper och när man väl förstår det är det lättare att förstå franska viner.

Appelation

Vad är en appellation? Det är ett franskt ord som refererar till en viss jordbruksproduktionszon inom en geografisk region. Det finns beteckningar för såväl ost, kyckling och köttprodukter, som vin i Frankrike. På 1930-talet beslöt de som en nation att mat och drycker smakar som de gör delvis på grund av platsen där produkten tillverkats. Sedan fransmännen kom med denna idé har alla andra vinproducerande länder lagt sig till med ett liknande system.

I Amerika har de AVAs, amerikanska vinodlingsdistrikt. I Frankrike har de AOC, Appellation d’Origin Controlee. AOC innebär att ett vin från en viss plats görs på ett visst sätt genom att använda vissa specifika druvsorter och det kontrolleras och garanteras av ett regeringsråd. I Frankrike så säger lagen att vissa druvor ska användas i vissa regioner medan andra druvor är undantagna. Detta gör det enkelt att identifiera vilken druva ett visst vin har om du vet var i Frankrike vinet kommer ifrån. Större delen av Frankrikes fina viner kommer från en av fem regioner.

Bourgogne

Bourgogne är en region bestående av flera appellationer i nordöstra Frankrike. Några stora producerade inhemska viner använder fortfarande ordet ”Burgundy” trots att det inte finns någon likhet mellan vad de gör och riktiga franska Bourgogne. Du kan se ordet Bourgogne (antingen Blanc eller Rouge) på en etikett och det betyder helt enkelt ett vin från Bourgogne. Det finns också ”by-viner” som bär namnet på specifika byar på etiketten, och Premier- och Grand Cru-viner som kommer från särskilda vingårdar i närheten av betydande byar.

Gillar du Chardonnay eller Pinot noir? Tja, alla vita viner från Bourgogne är gjorda helt av Chardonnay och alla röda viner från Bourgogne är gjorde helt av Pinot noir. Det är så enkelt! De individuella egendomarna i Bourgogne kallas för Domaines och de är oftast familjeägda. Du kan dricka vanlig Bourgogne, bynivåbourgogne och/eller Premier cru och Grand cru-viner som kommer från specifika historiska vingårdar. De vanligaste druvsorterna som innehåller i en Bourgogne; vita viner är Chardonnay och röda viner är Pinot noir.

Bordeaux

Bordeaux är en hamnstad vid Frankrikes sydvästra kust mot Atlanten, och har varit ett centrum för vinhandel sedan romarrikets tid. Alla röda Bordeaux-viner tillverkar av en kombination av Cabernet Sauvignon och Merlot. De vita Bordeaux-vinerna baseras på Sauvignon Blanc, ofta kombinerat med druvor som kalla Semillon och/eller Muscadelle. En fransman skulle aldrig göra ett vitt vin från Chardonnay i Bordeaux eftersom det skulle vara ett olagligt Bordeaux-vin.

Åt väst, närmare Atlanten i Médocs appellationer i Bordeaux, dominerar Cabernet blandningarna. Åt öst, vid St Emilions appellationer och Pomerol, så dominerar Merlot. Valet om vilken druva som ska planteras var gjordes för hundratals år sedan, baserat på de övervägande väderförhållandena och jordtyperna. Individuella egendomar kallas för Chateau som betyder herrgård eller slott, och många av dem ägs idag av stora företag som äger mer än ett Chateau.

Det finns kvalitetsnivåer i Bordeaux precis som det är i Bourgogne. Det finns grundläggande Bordeaux AC (appellationskontroll) och Bordeaux Superieur AC, och sedan delar man även in de bästa Chateaux i kategorier som Cru Classé, First Cru Classé, Second Cru Classé och Grand Cru Classé. Alla dessa klassifikationer kan vara röda eller vita viner. Det verkar komplicerat och du känner nog till dem efter ett tag men kom ihåg att de röda vinerna är alltid Cabernet och Merlotbaserade medan de vita vinerna är Sauvignon Blanc-/Semillion-baserade.

Rhônedalen

Rhônedalen ligger i södra Frankrike och grundades av grekiska och romerska kolonister för mer än 2000 år sedan. De var stora vinfantaster och grundade fördominanta druvor tidigt. Hela regionen producerar mycket mer rött vin än vitt. Det är varmt här så de mörka druvorna är mer lämpade. I norra Rhône så är Syrah populärt. De röda vinerna av appellationerna från Côte-Rôtie, Harmitage, Cornas och Crozes Harmitage är mestadels 100% Syrah. Lite av de vita vinerna är gjorda av Viognier, Marsanne och Rousanne kombinerat. Dessa vita druvor är inte så kända, men vintillverkare i Kalifornien använder dem.

I södra Rhône dominera Grenache-druvan eftersom den ofta blandas med Syrah lika bra som Mourvedre och Cincault och en handfull av andra druvor. Det finns appellationer söderut som t.ex. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vaqueras. Dessa är alla Grenache-baserade röda viner. Majoriteten av Côtes du Rhône-viner kommer också från södra Rhône och dom blir billigare dag för dag. Ordet ”Côte” betyder helt enkelt det omgivande området. Kom ihåg att röda viner från norra Rhône är 100% Syrah och de röda vinerna i södra Rhône är Grenache eller blandningar dominerade av Grenache.

Alsace

Alsace är en region som ligger vid den tyska gränsen i nordöstra Frankrike. Den skyddas av Vogebergen i väster och Rhinefloden i öster så odlingsperioden här är en av de längsta och mest konsistent i Frankrike trots allt att det ligger långt norrut och generellt är sval. De bästa vinerna från Alsace är de vita. Riesling är mest framträdande men Pinot blanc, Pinot gris och Gewurztraminer används också ofta. Alsace är också den största Franska regionen som faktiskt sätter druvsorten på etiketten. Så, slappna av och njut.

Loiredalen

Loiredalen går igenom norra Frankrike. Loirefloden flyter från södra centrala delen av Frankrike hela vägen till Atlanten. Det är den längsta floden i Frankrike och efter den sista halvan av dess sträcka ligger det största vinproduktionsområdet. Druvschemat är inte så simpelt men det är traditionellt och förutsägbart. Fler vita viner produceras än röda eftersom det är ganska långt norrut och ganska kallt.

I öster, från appellationerna av Sancerre, Pouilly, Quincy och Reuilly, kommer väldigt goda Sauvignon Blanc-viner. Dessa första två är viktigast att komma ihåg på grund av kvaliteten. Det vita vinet Touraine, som kommer från en by västerut, tillverkas också av Sauvignon blanc. I den mellersta delen av regionen så tar Chenin blanc över. Vouvrey är ett bynamn som dyker upp ibland på etiketter som betyder Chenin blanc. Den kan vara torr eller väldigt söt beroende på stilen. ”Sec” betyder torr, ”Demi-sec” betyder delvis torr och ”Doux” betyder väldigt söt. Västerut, där Loire töms i Atlanten dominerar den vita druvan Muscadet. Detta vin är väldigt torrt, rent och har en mineralisk smak. Den är fantastiskt kombinerat med skaldjur, fisk och ostron.

Två svarta druvor förvandlas till rött vin i Loiredalen och de kommer oftast från den centrala delen av regionen. Rött vin från Loire är mycket mer sällsynt, men Cabernet Franc och Pinot Noir används för att göra väldigt bra röda viner. En röd Sancerre är gjord av Pinot noir. Appellationerna av Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny är kända för deras Cabernet Franc-viner. Anjou och Anjou-byviner är också gjorda av Cabernet Franc.

Champagne

Allt som verkligen är kvar av Frankrike* är Champagneregionen där mousserande vin görs. Druvorna som används här är Chardonnay och Pinot noir, samma druvor som används i Bourgogne och ligger granne med Champagne. Champagneproducenterna är väldigt skyddande av sitt namn och de vill inte att någon utanför deras region ska kalla deras mousserande vin för Champagne, även om de använder samma druvsorter och gör vinet på samma sätt. En Champagne kan vara ”Blanc de Blanc”, vilket betyder att den görs helt med Chardonnay eller ”Blanc de Noir”, vilket betyder att den är gjord av Pinot noir-druvor. Den kan vara ”Brut” vilket betyder torr, eller ”doux” vilket betyder att den är sötare. De flesta Champagner blandas av olika jästa viner, ofta från mer än ett års skörd eller ”årgång”. En årgångschampagne är gjord från bara ett års skörd och är mer sällsynt och dyrare.

Det hjälper oss svenskar att veta vilka viner från i Europa som är gjorda av samma druvor som vi känner igen från våra vinköp. Speciellt detta är sant om Franska viner. Det finns skillnader. Det är detta som gör vin så roligt. Och det finns en massa olika namn på platser att ha och göra med, men äventyret av att upptäcka nya bra viner och smaka deras kombination med mat vi redan tycker om är vad vinuppskattning handlar om.

Vilka franska viner gillar du?

Om du gillar Cabernet eller Merlot, testa en röd Bordeaux. Gillar du Riesling, testa en Riesling från Alsace. Om du gillar Shiraz, testa en Syrah från norra Rhône. Ha kul!

notering* Fransmän, och en massa lokala vinälskare skulle påpeka att jag har exkluderat flera regioner. Om du börjar med dessa fem och Champagne, och lär dig känna dem så blir det lättare för dig att lära dig mer om ställen som Languedoc, Costieres d’Nimes, Jurancon och några andra. Var inte rädd för att pröva nya saker och utgå inte från det som du redan smakat en eller två gånger för snabbt. Livet är för kort för att inte njutas av.