Viner – Australiensiska viner

australiensiska-viner-penfolds

En guide till att köpa australiensiska viner

I Australien har vin blivit det nya dryckesvalet för människor i alla samhällsklasser. Dessutom har Australien utvecklat ett avundsvärt rykte bland vindrickare och vinälskare över hela världen. Vinprovning Stockholm hjälper dig att göra rätt val av vin för alla tillfällen och för alla smaker. Listat på vår hemsida hittar du några av de mest hyllade etiketterna och prisbelönta viner och du kan göra urval baserat på recensioner, pris och leverantör, oavsett varför du vill köpa vin.

Varför ska man köpa vin från Australien?

Vi kan komma på, i huvudsak, tre anledningar varför du kanske vill köpa vin: att dricka vid vissa sociala tillfällen, att ge som gåva, eller som en investering.

Köpa vin att dricka

Vinmakare Greg Gallagher på Charles Sturt-universitetet, South Australia, säger att det är enkelt att bedöma om ett vin är bra eller ej. ”Det börjar med frågan ’gillar du det?’ ” säger han, ”och det slutar med ’gillade du det?’” När du har en lista över favoritviner behöver du bara leta upp dem på systembolaget eller på nätet till bästa pris.

Men eftersom det inte alltid är så lätt att komma ihåg namn, stil och årgång på vin du gillar, är det en bra idé att skriva upp vilka viner du testat som du verkligen gillar (och de du helst vill undvika), för att komma ihåg dem i framtiden.

När du köper vin att dricka finns det ett antal överväganden du borde ha i åtanke, den första är: Till vilket tillfälle? Det är självklart att vin till en intim middag med en partner kräver ett annat val än till en fotbollskväll med grabbarna. Att dela en flaska vin med någon är mycket mer än att bara dela dryck. Det handlar också om att delge dina smakpreferenser, värderingar och vanor, så det lönar sig att fundera över tillfället och sällskapet med vilken/vilka du delar vinet.

Ett andra övervägande är kanske, vad medföljer vinet? Vin avsnjuts ofta tillsammans med en måltid, men man kan också fundera över hur tillfället (eller måltiden) kommer att utvecklas. Att matcha det perfekta vinet till den perfekta maten och stämningen är en spännande upplevelse, och står ofta i centrum för fina minnen.

Att köpa vin som en gåva

Vin är en utmärkt gåva av flera olika skäl. Det är ett enkelt köp; du kan köpa vin som passar vilken budget som helst. Det visar dina smakpreferenser och vanor och förmedlas på ett diskret sätt till den du bryr dig om.

Samtidigt som det skall uppfylla dina smakpreferenser måste du också välja ett vin som skall uppskattas av mottagaren. Det lönar sig att ta reda på vilka slags viner personen gillar, och köpa ett vin som överensstämmer med personens stil- eller regionpreferenser. En person som gillar söta viner kommer att uppskatta en gåva som matchar dennes personlighet.

Köpa vin som en investering

En del viner är bra investeringar eftersom de är sällsynta och har etablerat ett gott rykte som gör att de stiger i värde. Det förmodligen mest kända från Australien är Penfolds’ Grange Hermitage, ett Claret i Shirazstil som har tillverkats sedan 1951 (en flaska av den årgången kan kosta 50 000 dollar eller mer, om du får tag i en). Även om de är unga när det kommer till vinårgång har Australien några anmärkningsvärda viner som stiger i värde.

Ett bra investeringsvin är inte nödvändigtvis en garanti för att det är ett högkvalitativt dryckesvin. Investeringsvärden beräknas utifrån anseende. En viss årgång kan ha en förhöjd popularitet av många olika skäl och blir bristvara på grund av att endast ett begränsat antal flaskor tillverkades. Det resulterar i en samlarmarknad och vin byter ägare genom auktioner, privat försäljning, fastighetsupplösningar och vinklubbsmedlemskap.

Det som gör ett bra investeringsvin är emellertid det faktum att du lyckas sälja vinet någon gång i framtiden för ett större belopp än vad du köpte det för. Därför är vinets, eller än viktigare, flaskans skick av största vikt. Ursprunget för ett investeringsvin är viktigt. Innan du köper behöver du kartlägga dess historia i fråga om ursprung och tidigare ägare. När du är övertygad om att flaskan är i gott skick och det är i din ägo så behöver det förvaras korrekt i  vinkällare och undvika värme, ljus och rörelse. Du bör dokumentera ditt ägandeskap och villkoren för dess förvaring i vinkällaren innan du säljer det vidare.

Vad utgör ett gott australiensiskt vin?

Vinproduktionsprocessen

Vinets kvalitet påverkas av en mängd faktorer som uppkommer av och som ett resultat av vinframställning, förvaring och hantering. En av de viktigaste faktorerna är terräng och klimat, vanligen kallat ”region”, där druvorna odlas. Olika förhållanden påverkar olika sorter på olika sätt. Ett vin i Shirazstil från McLaren Vale i södra Australien är till exempel tyngre och mörkare än ett vin i samma stil från Swan Valley i västra Australien som tenderar att vara lättare och mer pepprig. Ett Chardonnay från Hunter Valley är mer fylligt än ett från Margaret River.

En aspekt är att veta vilka viner som passar bäst till vilken jordtyp och klimat, ett annat är att känna till när man skall plocka frukten för få en viss effekt. Fruktens smak vid tidpunkten för skörd är en viktig faktor för smaken på vinet. Efter den första jäsningen väljer vissa vinproducenter att jäsa i ek. Att använda ek minskar garvsyror i vinet. Olika typer av ek – engelsk, amerikansk, gammal – påverkar smaken och karaktären på vinet medan det förfaller till dess nominella alkoholhalt. Det är i tunnan som mycket av förvandlingen av smaker och karaktär uppstår och det krävs stor skicklighet för att veta exakt när vinet skall tappas upp.

Olika vinproducenter använder olika tekniker och även om ett bra vin inte kan göras av dåliga druvor, är det till stor del vinproducentens färdigheter som skapar ett bra vin.

Smak

Ett av sätten att avgöra kvaliteten hos vin när det kommer till smaken är att ta reda på om det har haft framgångar i någon vinvisning som brukar hållas runt om i landet. Experter från vinindustrin bedömer viner baserade på dess kvalitet och prisvinnare får fördelen att bli uppmärksammade och omskrivna i media.

Även om inte alla prisvinnare är vin som passar din smak, är dessa visningar och tävlingar ett bevis på att australienska viner har ökar i popularitet och kvalitet. På Vinprovning Stockholm kan du jämföra många prisbelönta viner.

Hur är din smak?

Regioner och stilar

När du köper vin är en av de viktigaste frågorna att besvara om du letar efter ett rött eller ett vitt vin. När du har beslutat det kan du börja filtrera på olika stilar. Börja med frågan om du letar efter ett torrt eller ett sött vin.

Vinstilar namnges efter den region varifrån druvan kommer. Bland populära mörka röda viner ses Cabernet Sauvignon-, Shiraz- och Merlotstilar som tenderar att vara torrare viner. Bland ljusare röda märks Beaujolais-, Pinot Noir- and Rosestilar och dessa tenderar att gå mot sötare viner.

Populära vita viner inkluderar Chablis, Riesling, Semillon, Chenin, Sauvignon Blanc och Chardonnay bland torra viner, och Traminer Riesling, Moselle och sent plockade Verdelho bland sötare varianter. Aperitifviner inkluderar söt och torr sherry såväl som Marsala. Dessertviner inkluderar Sauternes, Muscats och Porter.

Många viner marknadsförs som blandade viner, ett sätt att erbjuda ett bredare utbud av smaker såväl som möjligheten att använda upp mindre populära druvor och därmed minimera avfall.

I Australien finns mer än ett dussin identifierade vinregioner som producerar distinkta viner av de vanligaste stilarna. Barossa Valley i södra Australien är förmodligen den mest kända regionen med ett rikt kulturarv och det har många etiketter från subregioner såsom Claire Valley, McLaren Vale, Langhorne Creek och Adelaide Hills. Dessa regioner producerar några av de mest spektakulära Riesling-vinerna, och Shirazstilarna i landet. Öster om denna region, nära gränsen till Victoria ligger Coonawarra-distriktet (även kallat Riverland), känt för sin Cabernet Sauvignon. I Victoria ligger Yarra Valley- och Mornington Peninsulardistrikten. Goulbourn Valley ligger på gränsen till New South Wales. Hunter Valley i New South Wales producerar några av Australiens finaste viner. Fina viner produceras också i väst i till exempel Margaret River-, t4he Swan Valley- och Plantagenet-distrikten.

Vintrender

Den senaste tidens ekonomiska förhållanden och år av överutbud har påverkat Australiens vinmarknad mycket. Det finns många vingårdar med små butiker som säljer produkter direkt från källaren.

Vinindustrin uppmuntrar till inköp av viner och att förvara dem på en kall plats en tid innan de avnjuts vid ett senare tillfälle. Förvara ditt vin korrekt – placera det på en kall, mörk, luftig plats som är fritt från vibrationer och fukt. Temperaturstabilitet är en av de viktigaste faktorerna för att bevara vin i vinkällare. Att förvara vin i en miljö där temperaturen varierar gradvis med årstiderna är bättre än i ett rum där temperaturen varierar mellan dag och natt.

Får långtidsförvaring är den ideala vinkällartemperaturen 18 grader Celsius och en relativ fuktighet på 60-75%. Varmare klimat påskyndar utvecklingen av viner vilket kan minska glädjen att dricka dem.

Det andra fenomenet som uppstår genom överutbud är introduktionen av ”cleanskins”, en metod för att sälja vin utan etikett. Detta marknadsförs som ett sätt att spara pengar på genom den minskade kostnaden för marknadsföring. I själva verket sparar man omkring 3-5 cents per flaska (kostnaden för att trycka och applicera en etikett).

”Cleanskins” gör det möjligt för vinproducenter att marknadsföra ett billigare vin, men det åstadkoms främst genom att inte behöva identifiera druvans ursprung eller vilken blandning som utgör vinet. Och även om det är sant att vissa ”cleanskins” är utomordentliga dryckesviner tyder allt på att de generellt sätt är av mycket sämre kvalitet än märkesprodukter. Det rekommenderas att provsmaka vinet innan du köper ett ”cleanskin”-vin.

Vin är en produkt med hög modegrad så vintrender uppstår regelbundet. Bästa sättet att följa trender på är att gå på en vinprovning hos Vinprovning Stockholm där du kan jämföra priser och leverantörer och prisvinnande etiketter.