Vin för alla – Prisvärda viner

prisvärda viner till mat

Kan prisvärda viner vara goda? Du måste inte vara miljonär för att kunna uppskatta och njuta av gott vin! Men att uppskatta fina viner kan vara lite skrämmande till första början, särskilt med en dålig ekonomi och när intresset för vin skjuter i skyarna som leder till att det ibland kan kännas att bra viner är svårare och svårare att få tag på. Och för er som är nya i vinvärlden kan det kanske kännas ”finns det någon mening med det?”. Om du inte har råd med de finaste vinerna som ”vinsnobbar” skryter om, hur kan du då någonsin lära dig uppskatta fina viner?

Uppskatta fina viner till bra pris

Inget kan vara mindre sant! Jo, det är sant att många av de bästa vinerna blir mer och mer oresonabelt dyra och svårare att hitta. Men betyder det att man ska ge upp vin? Finns det inga bra, men billigare alternativ alls? Jodå! Sanningen är att världen är full av underbara prisvärda viner som bara väntar på att upptäckas. De flesta, inklusive miljonärerna, dricker inte bara ovanliga och högt värderade viner varje dag. Vi har alla plats i våra liv för de viner som helt enkelt är goda, men kanske inte behöver vara det absolut bästa vinet vi någonsin smakat. Och det behöver inte stanna där heller, det finns viner av hög kvalité men till överkomliga priser också, om man bara vet vart man ska leta.

Tyvärr så har det blivit svårare och svårare att hitta de riktigt fantastiska vinerna till bra pris från de mest kända regionerna för vintillverkning såsom Bordeaux, Bourgogne och till och med i Kalifornien. Men om du tänker lite utanför ramarna så kommer du märka att om du utforskar regioner och producenter som kanske är lite mer okända för den normala vindrickaren, att du hittar en hel del vin som är värd din tid och uppmärksamhet. Och som dessutom inte kostar dig en förmögenhet.

Här är några tips på några regioner och typer av viner som kan vara fantastiska och som fortfarande kan hittas till priser som vanligt dödliga har råd med. Oavsett om det är ett vardagsvin till pizzan du letar efter eller ett vin i världsklass med en komplexitet du kan gå vilse i, så finns det många prisvärda alternativ på marknaden.

Loiredalen

Loiredalen, eller Val de Loire, är en stor vinproducerande region i Frankrike som sprider ut sig från de mittersta delarna av landet, väst om Bourgogne, hela vägen ut till västkusten. Det är en stor yta som omsluter många olika sorter och produktioner av vin, allt från lätta vita till fylliga röda. Av någon anledning så har denna region, förutom några få kända producenter, lämnats nästan osynlig för den större delen av vinvärlden. Men välinsatta vinentusiaster känner till Loiredalen väl, och älskar den, medan den amerikanska standardvindrickaren vet väldigt lite om regionen.

Muscadet: Dessa viner från den västra delen av Loiredalen är oftast väldigt billiga. De är gjorda av Melon de Bourgogne druvor och är lätta, fräscha och friska. De är fantastiska sommarviner, uppfriskande och kalla. Suveräna till lättare mat från havet såsom skaldjur.

Sancerre och Pouilly-Fumé: Dessa två producerar främst vita prisvärda viner från Sauvignon Blanc druvan. De har ett större djup och fyllighet än Muscadet, och är intensivt genomsyrade av mineraler och matchar bra till några tyngre maträtter från havet.

Savennières: Denna lilla region producerar 100 % Chenin Blanc och gör några av världens bästa vita viner. Även fast de för många år sedan var eftertraktade som de bästa Bourgogne vitvinerna så är de flesta idag helt okända för den vanliga vindrickaren av idag. Rent generellt så är priserna på dessa viner överkomliga och de bästa producenterna är kapabla till att producera ett verkligen fantastiskt torrt och gott vitt vin, som är både intensivt och fullt av mineraler samt fylligt med olika lager av smaker. Dessa åldras suveränt, intensivt och snävt som ungt och blommar sedan med åldern ut till en rik, komplex och sockersöt gudinna!

Vouvray: Också till 100 % Chenin Blanc. Dessa viner kan variera från torra till söta dessertviner. De söta vinerna från de bästa producenterna kan kosta en hacka, men Sec (torra) eller Demi-sec (halvtorra) viner, även från de bästa producenterna har fortfarande ett överkomligt pris. Dessa viner är fantastiska till mat, den lätta sötman i Demi-sec vinerna matchar starka asiatiska rätter utmärkt. Det finns också några suveräna mousserande viner som produceras här och som är ett utmärkt val om du inte vill spendera en förmögenhet på riktig champagne.

Chinon, Saumur-Champigny och Bourgueil: Letar du efter ett alternativ till de dyra Bordeaux rödvinerna och Kaliforniens Cabernet? Dessa byar i Loiredalen producerar främst vin från Cabernet Franc druvan som är en kusin till Cabernet Sauvignon. De kan vara allt från fruktiga och enkla viner till mörka, rika, fylliga rödviner som åldras med bravur. Även om de bästa producenterna har höjt priserna på deras viner, så är de många gånger billigare än motsvarigheterna från Bordeaux och Kalifornien.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon regionen är en stor region i södra Frankrike och väst om Provence, på medelhavskusten upp mot den spanska gränsen. Regionen är hem till många olika producenter som producerar en mängd olika sorters prisvärda viner. Historisk så är Languedoc känd för att producera billiga och rätt mediokra viner, men under de senaste årtiondena har kvalitén verkligen stigit. Många små producenter har dragit nytta av det varma och vackra klimatet och producerat många fina viner. Eftersom regionen fortfarande är rätt så okänd och inte ännu har stämpeln som en bättre vinregion så är priserna ganska låga för det mesta. Vinerna varierar från vita till röda och det finns också några utmärka dessertviner. Många av de röda vinerna är från släkten Provençal och Rhonedruvor, såsom Grenache, Syrah och Mourverde, medan några producenter blandar in Bordeaux familjen genom Cabernet druvor också.

Provence

Provence ligger i södra Frankrike längs kusten till Medelhavet. Även om den östra delen upp mot den italienska gränsen räknas som Franska Rivieran så finns det till väster fortfarande en stor vinproducerande region. Den är väldigt känd för sina utmärkta roséviner, men det är i de röda Bondolvinerna som kvalitén verkligen slår i taket. De är producerade av minst 50 % Mourvedre och Bondolvinerna är rika, mörka, köttiga och komplexa. De är också kapabla till att lagras under lång tid. Återigen, så även om de bästa producenterna har höjt sina priser, så finns det många billigare alternativ tillgängliga. Dessa prisvärda viner är perfekta att para ihop med det rika rustika Provencalska köket.

Tysk Riesling

Tyska viner ignoreras ofta av engelsktalande vindrickare på grund av de komplicerade namnen och uttalen. De långa tyska namnen som ofta är trycka på flaskan med förvirrande medeltidstypsnitt kan göra den mest förlåtande personen förvirrad och få hen att gå någon annanstans. Utöver det så tror också de allra flesta att tyska viner bara är söta och inte alls passar till mat. Anledningen till det missförståndet är nog att de kända billiga tyska vinerna som Liebfraumilch och Blue Nun är söta och dåligt producerade viner. Men de fina tyska vinerna, särskilt de som är producerade från den nobla Riesling druvan är en helt annan femma. Ja, de kan också vara söta, men sötman är välbalanserad med en intensiv syra och ett högt mineralinnehåll som motverkar att vinet blir sliskigt. Dessa viner kan vara riktigt fantastiska! De bästa producenternas viner kan vara rätt så dyra, särskilt dessertvinerna, men billigare och utmärkt goda alternativ är Pradikatvinerna såsom Kabinett och Spätlese, och till och med QbA vinerna (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete). Dessa viner är utmärkta till mat! En tysk Riesling är den bästa matchningen jag vet till stark asiatisk mat såsom thailändska, indiska och vietnames rätter.

Prisvärda italienska viner

Italien är en alldeles för stor region för att sammanfatta lätt i en artikel. Jag tar bara upp det för att de producerar många fantastiska och billiga viner. Kanske är Italien mest känd för vinerna från Toscana och Piedmont, och dessa kan självfallet vara rätt så dyra. Men det finns många andra duktiga producenter i hela landet som producerar suveräna viner som inte är lika dyra. Regioner såsom le Marche, Emilia-Romagna, Friuli, Umbria, Abruzzo, Campania och en hel del andra, producerar många fina viner som inte kostar en förmögenhet. Fastna inte i Chiantibältet utan utforska även de mindre kända regionerna i Italien, och du kommer med säkerhet inte bli besviken!

Hitta en lokal försäljare som har ett gott utbud av prisvärda viner. Be en expedit som kan mycket om vin att rekommendera några billigare viner till dig från dessa regioner. Var inte rädd för att pröva viner från producenter och regioner du inte känner till, för det är det enda sättet att lära sig.

Snart kommer du att se att alla kan ha råd att dricka riktigt bra viner!