Så väljer du rätt vin till rätt tillfälle – Guide till att välja viner


Vi dricker och använder vin av ett antal olika anledningar. En är att vin har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen. En annan är att det kan vara ett bra komplement till en underbar måltid. En tredje anledning är att vin faktiskt har en hälsosam effekt på vår kropp om det konsumeras i måtta.

Hur väljer man rätt vin?

På grund av endast dessa anledningar kanske du nu är halvvägs på väg till affären för att köpa en flaska vin, men det finns många olika viner på marknaden idag, och om du väljer ett vin bara för att det är billigt så kommer du nog inte få den bästa smakupplevelsen någonsin.

Du får reda på vilket sorts vin flaskan innehåller genom att läsa på etiketten. Nu för tiden så massproduceras många viner som har en mild smak som passar den stora massan. Om du är en nybörjare på att dricka vin så kanske du vill ha ett sötare vin, men allt eftersom du blir van med smaken av vin så kommer du nog att vilja smaka andra sorters vin. Boka en rekommenderad vinprovning i Stockholm så får du lära dig mycket mer om viner!

Välja vinmärke från ett välkänt terroir

Vissa vindrickare väljer ett vinmärke från en välkänd terroir (terroir är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre, ”land”) på grund av förhållandet av marken och miljön där druvorna skördas. Dessa vindrickare tror att en välkänd terroir kan producera bättre vin och av högra kvalité.

Så väljer man vin

Vilket vin man väljer baseras faktiskt på en personlig preferens. En person kan välja ett visst vin för att matcha en viss maträtt, och som vanligtvis kanske inte är det de flesta vindrickare väljer. Men om du inte vet så mycket om vilket vin du borde välja till att matcha en viss maträtt, så kommer dessa guidelinjer om att välja vin på rätt sätt hjälpa dig.

Guide till att välja viner

Vita viner är i allmänhet torrare och lättare än deras röda likar. De olika typerna som finns av vitt vin serveras idealiskt innan huvudrätten, eller under den första delen av aftonen. Maträtter med rika smaker och krämiga såser går bra ihop med en Chardonnay, ett slags vin som oftast väljs av vinkunniga. Sauvignon Blanc, som inte är lika torr som en Chardonnay men fruktigare, är en suverän matchning till fisk, räkor och sallader. Vita viner är generellt sett druckna vid speciella tillfällen eller vid en skål. Champagne, som också är ett vitt vin, blir oftast drucket vid bröllop och festliga tillfällen.

Röda viner är rent generellt bättre att servera på den senare delen av aftonen. Dessa vinner är fylliga och gör dem perfekta till mastiga maträtter. Merlot är en typ av rödvin som de flesta vindrickare gillar. Det är ett fylligt rött vin som fortfarande är lätt, och som man kan matcha med i stort sett vilken mat som helst. En Merlot passar rent generellt bra med maträtter av lamm, fläsk och höna.

Pinot Noir är inte lika populär bland vindrickare, i alla fall om man jämför med en Cabernet eller Merlot, men de vinerna har istället en fantastik touch av björnbär, vanilj och plommon. De passar utmärkt till krämiga såser. Shiraz är ett eldigt komplement till chili och kryddstarka maträtter med sin smak som liknar paprika och som framhäver smaken av mat som är grillad eller rostad. Chianti är ett rött vin att välja till maträtter med tomater och hönskött och har en fyllig samt mustig smak.